Luen parhaillaan uudelleen Marja-Liisa Vartion Kaikki naiset näkevät unia -romaania. Vartiosta on juuri ilmestynyt Helena Ruuskan kirjoittama elämäkertateos Kuin linnun kirkaisu, jonka tilasin vasta. Törmäsin tänä aamuna myös tietoon, että Kaikki naiset näkevät unia on Yle1:n lukupiirin kirjana maaliskuussa, ja esitiedoissa viitattiin myös Ruuskan kirjoittamaan elämäkertaan.
Vartio tuntuu siis jokseenkin ajankohtaiselta kirjailijalta. Oma lukumotiivini oli kuitenkin vain uteliaisuus, halu katsoa, tuntuuko romaanin ihmiskuvaus edelleen taiturimaiselta. Onko nainen edelleen sama yhteiskunnan rajusta muuttumisesta huolimatta? Voisiko naiseus ja kotirouvuus olla edelleen sitä, että pyytää mieheltä luvan mennä posliininmaalauskurssille?
Vartiota koskevaa lukupiiriohjelmaa voi seurata Yle1:ltä lauantaina 31.3. klo 19.03. Itse en kuuntele ohjelmaa, tarkoituksella! Ohjelma ja kirjavalintani on oikukas yhteensattuma, ehdottomasti tahaton, eikä ohjelma estä kirjavalintaani. Kevään korvalla Einesbaarin keskusteluun tulee siis Vartion Kaikki naiset näkevät unia -romaani. Ehkäpä kiinnostuneet ehtivät lukea sen tai kuunnella tuon radio-ohjelman!
Tilasit kaupasta vai kirjastosta? Mietin juuri, että pitäisiköhän ihan ostaa tuo Vartion elämäkerta, sillä hänen teini-iän päiväkirjansa teki minuun vaikutuksen, ja tekijäkin on tuttu tai ainakin puolituttu.
VastaaPoistaTilasin nettikirjakaupasta, Bookplus.fi:stä, jossa on yleensä hyvin nopea toimitus. Vartion päiväkirjat ovatkin vaikuttavia opuksia, ja löysin ne sattumoisin joskus antikvariaatista. Tuon Kaikki naiset näkevät unia ostin myös antikvariaatista hiljakkoin, ja siksi ehkä innostuin lukemaan uudelleen rouva Pyyn tarinaa.
VastaaPoistaVartion kirjan laitoin varaukseen, Hawkingista tuli ilmoitus, että olisi noudettavissa. Yritän tänään suoriutua.
VastaaPoistaSaaren kirjan Haavikosta juuri luin, harppomalla tosin, en minä kaikkea, mm. sairaskertomustaan, viitsinyt. Mutta oli siinä paljon Vartiostakin.
Joku ihme hyypiö hautoo nyt minun Hawkingiani, sillä kirjastonhoitajan mukaan sen palautuspäivä olisi ollut jo 16.3., ja minä olen seuraava jonossa!
VastaaPoistaTuo Kaikki naiset näkevät unia -teos on jotenkin kutkuttava lukea nyt uudelleen. Pitkästynyt ihminen herää yöllä panemaan pasianssia. Kahvia juodaan emalipannusta. Lapsi pannaan nukkumaan mummon huoneeseen, on muutettu uuteen hienoon, mutta selvästi ahtaaseen rivitaloasuntoon, vuokralle. Lapset ovat muutenkin oudon näkymättömissä kirjassa, he putkahtavat viipyilevän alun jälkeen yhtäkkiä esiin, kun lukija on jo arvellut kirjan kuvaavan turhautunutta kotivaimoa. Nainen pyytää luvan mennä posliininmaalauskurssille, johon tarvitaan rahaa.
Kävin kirjastosta hakemassa sekä Marja-Liisa Vartion että Hawking/Mlodinovin kirjat. "Suuressa suunnitelmassa" ei näköjään ole kuin reilu 220 sivua. Tapsa voisi silti vähän helpottaa ja kertoa miltä sivulta löytyy elämän tarkoitus.
VastaaPoistaErno-vainaan satiirikokoelman "Alamaisten elämää" lainasin myös, 522 sivua. Mukka-kirjan piti tietokannan mukaan olla hyllyssä, vaan ilmeisesti joku kokoomusäiti oli ropakantan käynyt viemässä ja polttamassa.
Nuorena edesmenneen Arto Salmisen kirjoja otin peräti kolme, kun eivät ole kovin laajoja ja äijä ajoi joskus taksia naapurikylässä. "Kalavale- kansalliseepos", "Lahti" ja "Paskateoria" ovat kirjojen nimet. "Varastoa" ei ollut, kun siitä hiljan ilmeisesti aika lailla muutetun elokuvan tekivät.
Ai niin, sokerina pohjalla Lapinlahden lintujen Heikki Salomaa- vainaan pieni kirjake, "pienet tarinat".
Aivan uusiin ja päiväpolttaviin kirjoihin olen laajemmin ajatellut siirtyä, kun olen viimeiseltä kahdeltasadalta vuodelta lukenut kaiken itseäni kiinnostavan.
Ehdotuksenani on, että kun saan nuo Salmiset luettua, mahdollisesti muutkin, tekisin esitelmän hänen tuotannostaan. Voisin minä jotain muutakin kirjoittaa, jostain jolla olisi yleistä kiinostusarvoa.
VastaaPoistaPS. Kuunkuiskeelle pahoittelut, etten Giordanoonkaan kyennyt, jos suoraan sanotaan, en saanut aikaiseksi. Vaan saittehan te hyvin kirjan käsiteltyä.
Salminen on hyvä valinta. Tulisi samalla kerrattua hänenkin kirjojaan.
VastaaPoistaVartiossa minua ihastutti se, että aikuisena niinkin viileän korrektisti esiintyvä ja kirjoittava lady oli teinityttönä niin impulsiivinen ja kiihkeä. Ja lahjakas, sehän käy ilmi joka riviltä. Mutta mitä ihmettä hän siinä Haavikossa näki?
Saaren kirja on muuten ihan ok, mutta sen oikeampi nimi olisi "Saaren tapaamiset Haavikon kanssa".
Arto Salmisesta tiedän vain nimen, kirjoja en lukenut yhtäkään. Olen kyllä utelias ja valmis lukemaan jonkin teoksen, sillä hän vaikuttaa ristiriitaiselta mutta kuitenkin jopa arvostetulta kirjailijalta.
VastaaPoistaOn ehkä hyvä idea kirjoittaa koko tuotannosta esitelmätyyppinen juttu. Kiitollisuudella siis vastaanotetaan tämä ehdotus! Varmenna Riku vielä jossain vaiheessa tuo aiheen mahdollinen täsmennys, rajaus tai muoto, niin pannaan Tulossa-listalle.
Kyllä kirjasta voi lukea myös sen, että Saari pitää itsestään. Toisaalta, on hänellä Haavikosta oma näkökulmansa, tietoakin, jota muilla ei ole.
VastaaPoistaSitä miksi Vartio iski Haavikon, en osaa sanoa, Ritva Haavikon aikana Paavo joskus jyrähti: "Vittu ei täällä puhu!"
Luonnollisesti joku rajaus täytyy tehdä, vielä en sitä tiedä.
VastaaPoistaHarri Haanpään muistokirjoitus Salmisesta kertoo paljon kirjailijuuteensa tosissaan suhtautuvasta ja kirjansa tarvittaessa ennen kirjapainoa yhä uudelleen ja uudelleen kirjoittavana tekijänä. Synkkyyden mies, joka osasi iloita voitoista, pienistäkin.
VastaaPoistaArto Salmiseen lyötiin inhorealistin leima. Arto Salminen kirjoitti moraaliteetteja. Mies oli lempeä ja herkkä. Tekstin uivat syvissä vesissä, niissä joita ei yleensä kuvata. - Tämä on kyllä uteliaisuutta herättävää.
VastaaPoistaJos ja kun kirjailija ei ollut paljon luettu, sen ymmärtää tuota inhorealismiksi nimettyä taustaa vasten. - Mutta tästä sitten myöhemmin, katsotaan, mikä kirjailija on karvojaan!
Kirjoitus Kaikki naiset näkevät unia -romaanista on ajatellusta myöhässä, eikä ole edes selitystä. Nyt olen siinä tilanteessa sitten, että pitää silmäillä uudelleen tuon opuksen muistiinpanokohdat ja samalla itse opustakin - sekä myös Ruuskan elämäkertaa Vartiosta, jonka luin rinnakkain tämän teoksen kertauksen kanssa. Tulossa ennen mökille siirtymistä, joka tapahtuu ennen viikonloppua.
VastaaPoistaOlen viimein aloittanut viimein kirjoittaa sitä Arto Salmista. Ilmestyy ilmeisesti tänne, kun Iineksen Vartio-kirjoitus alkaa hiljemään.
VastaaPoistaTyönimenä sepustukselleni vaikka "Arto Salmisen kirjat".
Kirjoitan siinä vähän kirjailijasta, enemmän kai kirjoistaan, kaikista kuudesta.
- Turvapaikka
- Varasto
- Paskateoria
- Ei-kuori
- Lahti
- Kalavale
Ajattelin, että keskustelijat voisivat lukea jonkun kirjoistaan. Eivät ole järin laajoja teoksia. Kirjoja voi olla hankala saada, niitä ei taida kaikissa kirjastoissa olla.
Niille jotka eivät ehdi mitään niistä lukea, käy keskustelun pohjaksi tämä Hari Haanpään kirjoittama muistokirjoitus ja muukin internetistä löytyvä materiaali.
Salmisen kirjat eivät sovi sellaisille, jotka sievistellen käyttävät sanoja "hiivatti" tai "pirskatti", eivätkä ymmärrä että niissä on kyse aivan samasta kuin sanoissa "helvetti" ja "perkele"!
Varastohan on elokuvanakin, joten lukemattomat pääsevät jyvälle Salmisen maailmasta. On se näytelmänäkin, mutten tiedä meneekö se enää missään.
PoistaTäytyykin katsoa, löytyisikö elokuva kirjastosta. Tai mahtaako tuo paljon maksaa? Jokuset klassikkoteoksetkin ovat alemyynnissä aika nopeasti.
PoistaVarmaankin joudun tiivistämään, ettei tule kamalan pitkää. Kaikista kirjoista tuskin paljoakaan, joku tai kaks lausetta.
VastaaPoistaLoistavaa, Riku, minä lainaan noita kirjoja heti mökille päästyäni kesäkirjastostani! Lueskelen niitä sitten riippukeinussa heinänkorsi hampaitten välissä.
VastaaPoistaVartio tulee..... Toivottavasti joku muukin on sen sitten lukenut kuin Tapsa. Ja se uusi Vartio-elämäkertakin ehkä mainitaan.