torstai 25. elokuuta 2011

Syyskuun kirjat

1. Kristina Carlson: William N. Päiväkirja

2. Jari Tervo: Layla (siirto lokakuun kirjaksi myöhäisen ilmestysajan vuoksi)

3. Aila Meriluoto: Peter-Peter Erään rakkauden asiapaperit


Ylläolevia kirjoja koskevat keskustelut avataan 15. 9. Kustakin kirjasta tulee  alustus. (Keskustelut voidaan julkaista etuajassakin, jollloin niihin voi osallistua heti.)

7 kommenttia:

  1. Lähes "William N. Päiväkirjan" alkulehdiltä alkaen minua vaivasi tuttuuden tunne. Tunne oli, kuin olisin lukenut "erään" blogin päiväkirjamerkintöjä kommentit poistettuina. Siitä läpitunkeva omahyväisyys on kuin Nylanderin omakuva:

    – ”Jos minulla olisi itsestäni yhtä huono käsitys kuin muilla ihmisillä on minusta, ehkä en jaksaisi elää päivääkään, mutta jos he taas tietäisivät, että olen älykkäämpi, etevämpi ja miellyttävämpi kuin he kuvittelevat, he hämmästyisivät ja inhoaisivat minua vielä enemmän, koska tulisivat kateellisiksi.”

    Jäkälätutkija on hyvinkin rinnastettavissa näennäisen intihomoiseen perhoskuvaajaan, joka mökillä taltuttaa kesäisin rakkaudetonta yksinäisyyttään. Nylanderin kävelyretket puistossa, ovat kesäiset mökkitapaamiset blogistille, kuin peili, joka heijastaa ihmisten etääntymisen elämästään ja "luonnostaan". Joskin "synonyymistään" poiketen, blogistin karhea suorapuheisuus altistuu usein lyhytnäköisemmälle miellyttämishalulle ja – kiitokselle.

    Yhtymäkohtia löytyy myös maalaustaiteesta, Georges-Pierre Seurat. Komeljantarit ja rumpua lyövät hyväntekijät eivät ymmärrä luonnon pieniä ihmeitä. Ei siinä tarvita avaria dekolteita, ei tyrkylle nostavia pus-uppeja, ei persjalkaa kramppaavia korkokenkiä. Hillitty, silti rosoinen impressionistinen ja intuitiivinen lähestymistapa, myös elämään, on avannut pettymysten ja katkeroitumisen läpi tien luonnon kauneuteen.

    VastaaPoista
  2. Varsinainen keskustelu William N:n päiväkirjasta avataan vasta parin viikon kuluttua oman kirjaesittelynsä alle.

    Mikään ei estä toki kirjoittamasta tähän allekin jotain asiaan liittyvää. Tekisi minunkin mieleni sanoa jo jotakin Williamista ja Seurat'sta, ja omasta itsestäni suhteessa Williamiin, mutta jätän havainnot sinne varsinaiseen keskusteluun. Ehkä palaat asiaan siellä? Voin panna alustukset etuajassa.

    VastaaPoista
  3. PS

    Haluaisiko joku kirjoittaa lyhyen (tai pitkän, miten vaan) alustuksen Meriluodon Peter Peteristä? Tapsa? Kuka tahansa?

    Olisi vallan hienoa, jos saataisiin eri kirjoittajia keskustelunavausta laatimaan. Alustusten tyyli on vapaa. Voi olla terävä kritiikkikin.

    Vastaukset lukupiiri1@gmail.com

    VastaaPoista
  4. Otan haasteen vastaan ja kirjoitan alustuksen Peter Peteristä - edellyttäen että löydän (eli muistan etsiä) sen ennen syyskuun puoltaväliä.

    Pitäisiköhän ensin kirjoittaa alustus vanhasta muistista ja sen päälle luetusta ja verrata sitä sitten tuntemuksiin lukemisen jälkeen?

    Täytyy harkita. Voinhan kirjoittaakin etukäteen, mutta julkaista yhtäaikaa, peräkanaa.

    VastaaPoista
  5. Kiitos Tapsa!

    Julkaistaan alustus, kun se on valmis, siinä vähän ennen puoltakuutakin jo. Voit tietenkin kirjoittaa kuin tahdot.

    Itse panen Carlsonin kehiin varmaan vähän etuajassa. Kun juttusi on valmis, lähetä se sähköpostiin. Halutessaan tutut alustuksen laatijat voivat saada myös blogin tunnukset, jolloin pääsevät suoraan blogin hallintaan.

    VastaaPoista
  6. Hyvä juttu, että yhtä aikaa käydään monta kirjakeskustelua!

    Minulla syyskuu on valitettavasti harvinaisen työn- ja huvintäyteinen, joten ensimmäiset kirjat jäänevät lukematta.

    Ei se sitä tarkoita ettenkö joskus kävisi kurkkimassa ja kenties tarttuisi aiheeseen muiden kirjoittamien kommenttien pohjalta!

    VastaaPoista
  7. Kuunkuiske,

    ajattelinkin niin, että keskustelut jäävät auki ja elämäänkin. Niihin voi palata myöhemminkin, niitä voi jatkaa, sillä keskustelu säilyy aika kauan näkösällä. Mielestäni v erkkainen tahti sopii mainiosti kirjallisuuskeskusteluihin.

    VastaaPoista